Wat is een posttraumatische stress stoornis (PTSS)
In de eerste vier tot zes weken na een schokkende gebeurtenis ervaren de meeste mensen traumagerelateerde klachten zoals angst, verdriet of woede. Dit is normaal en zorgt ervoor dat de ingrijpende gebeurtenis verwerkt wordt. Wanneer je langer van slag bent kun je herbelevingen en nachtmerries blijven houden. Je voelt je dan nog steeds emotioneel en fysiek sterk van slag wanneer je terug denkt aan de ingrijpende gebeurtenis. Je vermijdt liever alles wat je aan het trauma doet denken en soms kun je delen ervan ook niet goed herinneren.
Je voelt je steeds somberder en kunt andere negatieve gevoelens ervaren zoals schuldgevoelens, zelfverwijten, afstand tussen jou en (belangrijke) anderen, je vindt het moeilijk om je nog gelukkig te voelen. Ook kun je veel onrust voelen, dat zich uit in prikkelbaarheid, woede uitbarstingen, waakzaamheid, schrikachtigheid, concentratieproblemen en slaapproblemen. Er kan dan sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis. De verwerking van de ingrijpende gebeurtenis is dan verstoord geraakt en je dagelijks functioneren gaan beïnvloeden.
Behandelvormen
In de eerste 4 tot 6 weken na een ingrijpende gebeurtenis kun je gelukkig veel zelf doen zodat de gebeurtenis goed verwerkt raakt. Het helpt om te praten over wat je hebt meegemaakt, mensen op te zoeken bij wie jij je veilig voelt, afleiding te zoeken waar nodig en ritme en structuur te houden in je dagelijks leven.
Wanneer er een posttraumatische stressstoornis ontstaat zijn vormen van traumaverwerking toepasbaar. In de praktijk wordt EMDR toegepast. EMDR is de eerst keus behandeling bij posttraumatische stress klachten. Dit is een vorm van traumabehandeling die staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Wanneer je tijdens de behandeling terugdenkt aan de nare gebeurtenis wordt je tegelijkertijd afgeleid met diverse taken (o.a. oogbewegingen, geluid, trillende bewegingen) met als doel om de emotionele lading van de nare gebeurtenis te verminderen. Op deze manier wordt het natuurlijk verwerkingssysteem gestimuleerd en zorgt het ervoor dat de PTSS klachten verminderen.
Ook wordt er cognitieve gedragstherapie toegepast; imaginaire exposure en imaginaire rescripting. Bij imaginaire exposure bespreek je samen met de psycholoog de gehele nare gebeurtenis en stel je jezelf herhaaldelijk (door middel van een opname als huiswerk) thuis aan het verhaal (de opname) bloot. De gedachte achter deze techniek is dat herhaaldelijke blootstelling (exposure) leidt tot het uitdoven van de trauma reacties waardoor je klachten uiteindelijk ook verminderen. Bij imaginaire rescripting helpt de psycholoog je om op een andere manier naar traumatische ervaringen uit je jeugd te kijken zodat de betekenis van die ervaring verandert. Deze techniek geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld gevoelens en behoeften en soms ook acties te uiten die tijdens de nare gebeurtenis niet geuit konden worden. Je herschrijft als het ware de herinnering samen met de psycholoog. Zo maak je meer contact met je eigen behoeften en leert om negatieve gevoelens te hanteren en in het hier en nu er anders mee om te gaan.
Zullen we eens kennismaken?
Heb je te maken met de impact van trauma en zoek je een weg naar herstel? Laten we dan eens kennismaken. Samen kunnen we een veilige ruimte creëren om je trauma te verwerken en te werken aan een hoopvolle toekomst.
- Een persoonlijke aanpak
- Gespecialiseerde kennis en ervaring
- In een veilige omgeving