Behandelvormen
In een psychologische behandeling bekijk je samen met de psycholoog wat de klachten zijn, waar het probleem ligt en wat de hulpvraag is. Er vindt soms verwerking plaats, soms een stuk acceptatie van iets wat onveranderbaar blijkt, maar in het algemeen verkrijg je vaak meer begrip en inzicht in het ontstaan van de klachten en vooral ook welke factoren van instandhoudende invloed zijn op de klachten. Van daaruit kun je nieuwe wegen inslaan.
De psycholoog kan in de behandeling de klachten niet voor je oplossen, wel kun je in een behandeltraject uitzoeken hoe jij je beter kunt voelen of hoe je anders met je klachten om kunt gaan. Het vraagt de bereidheid om bij jezelf naar binnen te kijken; naar je eigen gevoelens, gedachten en gedrag. Het kan zijn dat je moeilijke zaken, of bepaalde kanten van jezelf waar je liever niet naar kijkt, toch onder ogen krijgt. Dit kost energie en psychologische behandeling vraagt om die reden dus echt om een bewuste keuze en motivatie.
Een psycholoog kan geen medicatie afbouwen of voorschrijven: indien je vraag op dit vlak ligt kun je overleggen met de huisarts en om een verwijzing naar een psychiater te vragen.
Cognitieve Gedragstherapie
Dit is een vorm van psychotherapie en bestaat uit twee onderdelen; cognitieve therapie en gedragstherapie.
EMDR
Is een therapievorm voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Het versterken van je psychologische flexibiliteit.