Andringa Psychologie
Home  ›  Klachten  ›  Somberheid

Somberheid

Somberheid is een gevoel van neerslachtigheid en droefheid, vaak gepaard gaand met verminderde interesse in activiteiten en een gebrek aan energie.

Wat zijn depressieve klachten?

Wanneer jij je het grootste gedeelte van de tijd neerslachtig, verdrietig of leeg voelt, kan er sprake zijn van depressieve klachten. Je hebt dan duidelijk minder interesse of plezier in activiteiten die je eerder wel leuk vond. Er kan iets veranderd zijn in je eetlust en je gewicht (in korte tijd toe- of afgenomen). Je kunt je moe of traag voelen, of juist erg onrustig. Vaak denken mensen met depressieve klachten erg negatief over zichzelf, maken ze zichzelf veel onterechte verwijten en kunnen er onterechte schuldgevoelens zijn. Je ervaart ook slaapproblemen en concentratieproblemen. Soms zijn er suïcidale gedachten die aangeven dat je niet meer wilt leven.

Behandelvormen

In de intakefase bespreken we samen de klachten die je hebt en of deze kunnen passen bij een depressieve stoornis. Depressieve klachten zijn doorgaans goed met psychotherapie te behandelen. In de praktijk wordt dit gedaan door middel van technieken uit de cognitieve gedragstherapie en soms wordt er EMDR ingezet om ervaringen te verwerken die voor jouw gevoel hebben bijgedragen aan het ontstaan en toename van de depressieve klachten, of om ervaringen te verwerken die voor jouw gevoel nu nog steeds bewijzen dat de negatieve opvattingen of zelfverwijten die je hebt over jezelf waar zijn.

Zullen we eens kennismaken?

Voel je je vaak somber en lijkt het alsof deze gevoelens al langere tijd aanwezig zijn? In een behandeltraject kunnen we de oorzaken van jouw somberheid verkennen en werken aan een pad naar herstel en versterken van kwaliteit van leven.

Zet de volgende stap in jouw herstel