AD(H)D
AD(H)D staat voor Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder, en verwijst naar een neurologische ontwikkelingsstoornis die wordt gekenmerkt door symptomen zoals aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit, wat vaak leidt tot uitdagingen in concentratie en organisatie in het dagelijks leven.


Wat is AD(H)D?
Wanneer je, sinds je vroege kinderleeftijd, last hebt van bijvoorbeeld de volgende klachten: moeite je aandacht ergens lang bij houden, druk zijn in gedrag en/of in gedachten (interne onrust), impulsief gedrag vertoont (iets doen zonder er bij na te denken) en deze klachten je dagelijks functioneren fors beïnvloeden (moeite met opleiding en leren, snel ergens op uitgekeken zijn, minderwaardigheidsgevoelens, problemen in de relatie met anderen), kan het zijn dat er sprake is van AD(H)D.
Bij het vaststellen van de classificatie AD(H)D is de uitgebreide diagnostiek erg van belang. De klachten passend bij AD(H)D kunnen namelijk ook bij andere stoornissen voorkomen. Een ontwikkelingsanamnese (een gesprek, vragenlijsten, over jouw ontwikkeling als kind) waarbij er ook goed aandacht is voor (vroege) traumatische ervaringen is bijvoorbeeld essentieel om te kunnen differentiëren met andere problematiek en ontwikkelingsstoornissen. Vaak wordt er in dit kader belangrijke anderen betrokken die jou al sinds vroege kinderleeftijd kennen.
Behandelvormen
In de praktijk wordt er geen diagnostiek gedaan naar ADHD. Wanneer je behandeling voor AD(H)D klachten wilt starten is het van belang dat je deze classificatie eerder gesteld hebt gekregen en dat het psychologisch onderzoek daartoe ook nog opvraagbaar en beschikbaar is. Soms besluiten we op basis van eerder onderzoek dat er eerst opnieuw diagnostiek verricht dient te worden t.b.v. mogelijke AD(H)D classificatie. Samen met jou kijken we dan naar een geschikte plek daarvoor.
De praktijk biedt cognitieve gedragstherapie aan bij AD(H)D klachten. Een voorwaarde voor start behandeling is, dat wanneer je ook medicatie gebruikt voor je AD(H)D klachten je daar stabiel op ingesteld dient te zijn. Cognitieve gedragstherapie in de praktijk heeft een heel praktische insteek en gaat vaak ook over het anders leren organiseren van jouw dagelijks leven, meer prioriteit en structuur leren aanbrengen en afleidbaarheid verminderen. De ervaring leert dat er vaak negatieve ervaringen in de voorgeschiedenis zijn waardoor er bijvoorbeeld ook minderwaardigheidsgevoelens zijn ontstaan. In de behandeling is daar ook aandacht voor en wordt er gewerkt met technieken uit de cognitieve gedragstherapie en soms met EMDR om nare ervaringen te verwerken. Wanneer er een indicatie is voor medicatie (evaluatie) kan ik je verwijzen naar een collega psychiater in Zeist waar een samenwerking mee bestaat.
Zullen we eens kennismaken?
Heb je AD(H)D en blijf je vastlopen in je dagelijks leven? Laten we kennismaken. Ik kan je helpen strategieën te ontwikkelen die je concentratie en organisatie verbeteren, waardoor je meer grip ervaart in het dagelijks leven.
- Een persoonlijke aanpak
- Gespecialiseerde kennis en ervaring
- In een veilige omgeving
