Bij Andringa Psychologie in Zeist ben ik gespecialiseerd in het behandelen van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), ook wel bekend als somatisch-symptoomstoornis of somatoforme stoornis. Deze klachten zijn vaak moeilijk te begrijpen en te behandelen, vooral omdat er vaak geen duidelijke medische oorzaak gevonden wordt. Desondanks zijn de klachten heel reëel en kunnen ze een grote impact hebben op je dagelijks leven.

Wat zijn aanhoudende lichamelijke klachten?

Iedereen heeft wel eens last van lichamelijke klachten, zoals rugpijn, spierpijn, vermoeidheid of duizeligheid. Meestal klaren deze klachten na een week of 6 weer op en hoeft er verder niet veel te gebeuren. Wanneer de klachten blijven bestaan, langer dan zes maanden aanhouden en je dagelijks functioneren gaan beïnvloeden, spreek je van aanhoudende lichamelijke klachten. Vaak zijn de omstandigheden dan onvoldoende optimaal voor redelijk herstel of blijven bestaan van kwaliteit van leven. Traumatische (medische) ervaringen kunnen van invloed op het blijven bestaan van de lichamelijke klachten.

Wat betekent somatisch en wat is somatische symptoomstoornis?

De betekenis van somatisch is simpelweg “lichamelijk”. Wanneer we spreken van een somatische aandoening, bedoelen we een lichamelijke aandoening. Somatische klachten zijn dus klachten die zich uiten in het lichaam. Bij een somatisch-symptoomstoornis (voorheen bekend als somatisatie stoornis) zijn er langdurige, onverklaarbare lichamelijke klachten die veel stress en zorgen veroorzaken. Deze stoornis wordt gekenmerkt door een preoccupatie met fysieke symptomen die niet altijd volledig kunnen worden verklaard door een medische aandoening.

Wat is somatisatie? Dit is het proces waarbij psychische stress zich uit in lichamelijke symptomen. Mensen met een somatisch-symptoomstoornis ervaren bijvoorbeeld pijn of vermoeidheid zonder dat er een duidelijke medische oorzaak is. Deze klachten zijn echter heel reëel en kunnen het dagelijks functioneren ernstig belemmeren.

Behandeling van ALK

Bij aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) spelen biologische, psychologische en sociale factoren een belangrijke rol. Daar wordt rekening mee gehouden in de behandeling. In de intakefase brengen we het geheel van de klacht en directe gevolgen daarvan voor jou specifiek in kaart door middel van het Gevolgenmodel (een techniek uit de cognitieve gedragstherapie). Het Gevolgenmodel identificeert heel specifiek welke gevolgen jouw klachten in stand houden. Hieruit volgt een gepersonaliseerd behandelplan dat tot doel heeft om de omstandigheden voor het herstel te optimaliseren. Daarin worden technieken uit de cognitieve gedragstherapie toegepast en soms ook EMDR ingezet wanneer traumatische herinneringen van instandhoudende factor blijken bij de aanhoudende lichamelijke klachten.

Waarom kiezen voor een behandeling bij Andringa Psychologie?

Andringa Psychologie biedt vanuit haar ervaring in de revalidatie setting evidence-based behandeling aan bij aanhoudende lichamelijke klachten, al dan niet medisch verklaard.
Samen werken we aan het begrijpen van je klachten, de instandhoudende factoren en wat jij kan doen om de impact ervan op je dagelijks leven te verminderen.