Waar kies je als cliënt voor?
Wanneer je als psycholoog in het veld van de geestelijke gezondheidszorg aan de slag wilt gaan. zul je de universitaire master klinische (neuro)psychologie volgen. Bij het afronden daarvan ben je afgestudeerd ‘basispsycholoog’. Als basispsycholoog werk je in je behandelingen altijd onder supervisie van een BIG-geregistreerd psycholoog.
Deze BIG-registratie verkrijg je, wanneer je als afgestudeerd basispsycholoog aangenomen wordt voor een opleidingsplaats tot GZ-psycholoog (Gezondheidszorg psycholoog). Dit is een generalistische postmaster opleiding die twee jaar duurt. Daarna mag je de titel ‘GZ-psycholoog’ voeren met bijbehorende BIG-registratie. Deze registratie betekent dat je wèl zelfstandig je cliënten mag behandelen, omdat de kwaliteit van zorg met jouw BIG-registratie gewaarborgd is.
Vervolgens kun je er als GZ-psycholoog voor kiezen om je nog eens drie (de specialistische opleiding tot Psychotherapeut) of vier (de specialistische opleiding tot Klinisch psycholoog-psychotherapeut) jaar te specialiseren. Zowel de Psychotherapeut, als de Klinisch psycholoog-psychotherapeut, zijn specialistische BIG-geregistreerde beroepen en werken doorgaans met meer complexe psychopathologie dan de GZ-psycholoog (welke meer een ‘generalist’ is).
‘Psycholoog’ is een onbeschermde titel. Dat wil zeggen dat iedereen zichzelf ‘psycholoog’ zou mogen noemen (ongeacht of je in de richting van de klinische psychologie afgestudeerd bent of niet).
De titel van GZ-psycholoog, psychotherapeut of klinisch psycholoog-psychotherapeut zijn wel beschermde titels en mag je enkel en alleen voeren wanneer je een BIG-registratie hebt verkregen na een aantal jaren extra opleiding. Met een BIG-registratie mag je de behandelingen zelfstandig uitvoeren. Dat is ook waarom steeds meer BIG-geregistreerde psychologen ervoor kiezen hun BIG registratie te noemen bij de beroepstitel die ze voeren.
Wil jij weten of jouw psycholoog BIG-geregistreerd staat? Check dan: http://www.bigregister.nl