EMDR traumaverwerking

Eye Movement Desensitization Reprocessing. Kortweg EMDR. Wat is dit nu eigenlijk en hoe werkt het?

Regelmatig pas ik traumaverwerkingstechnieken toe in mijn behandelingen.
EMDR is een van de traumaverwerkingstechnieken die je kunt toepassen in je behandeling voor PTSS. Wanneer je een ingrijpende gebeurtenis doormaakt en daarna klachten houdt (bijvoorbeeld herbelevingen, nachtmerries, snel getriggerd, prikkelbaarheid, schaamte/schuldgevoelens, somber) is EMDR een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen. De traumatische ervaring verliest dan zijn emotionele lading, doordat je werkgeheugen belast wordt met afleidende stimuli (bijvoorbeeld een oogbeweging). Zo ontstaat er een nieuwe, minder negatieve betekenisgeving naar de ingrijpende gebeurtenis. De gebeurtenis raakt op deze wijze beter geïntegreerd in het lange termijn geheugen (wordt dus goed verwerkt), en psychologische klachten nemen vervolgens af.

Indien je een behandelvraag hebt voor traumaverwerking, zoek een EMDR therapeut opgeleid en geregistreerd bij de Vereniging EMDR Nederland: http://www.emdr.nl. Mijn praktijk staat er geregistreerd en ik heb nog plek in Zeist voor nieuwe behandelingen in 2023.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: